Upptecknare: P. Jn.
Meddelare: Lantmätare Joh. Staaf  År: 1922

Socken/stad: Selånger

I likhet beskaffade hemman företer sig en ganska stor skillnad, beträffande godhet. Orsaken härtill borde sökas i verkställda odlingar samt mindre noggrant förrättade skattläggningar. Följderna av de under senare åren skedda torpavsöndringarna äro för hemmansåborna i Selånger ganska menliga, i ty att sådana torp merendels upplåtits på evärdelig tid, och därvid ej så noga iakttagits vad lag och författningar stadga, så att t.ex. mera än en tiondel av hemmanet upplåtits mot en vida mindre avgäld, än som motsvarar den avsöndrade jorden, sedan hemmansåboen med ganska obetydlig ägorymd, nära nog ensam får vidkännas alla med hemmanet förenade utskylder och orera. De uppodlingar, som med avsöndringen åsyftats, komma ej hemmansåboen till godo utan utgöra en särskild egendom, vilken fortfarande tär och frätar hemmanets skog och bete.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. VIII. Husbönder o. tjänstehjon.